Uns dels projectes B@tec de 5è s’anomena “Històries de Vida” i hem estat treballant aspectes relacionats amb els prejudicis. Vam començar amb la visita de dues persones de l’ajuntament que ens van ajudar a entendre millor certes paraules que ja estem acostumats a dir com per exemple, immigrant, turista, prejudici… Seguidament a partir de diverses fotografies d’uns personatges que vam rebre a l’escola, cada grup ens vam haver d’inventar la seva història de vida, sobretot ens vam fixar en l’aspecte físic o la vestimenta. Per exemple, si era una dona musulmana vam dir que no treballava i que es dedicava a fer les feines de la casa. Ara sabem que això que pensàvem és un prejudici relacionat amb la religió.
Però per comprovar allò que vam inventar al principi i que sabíem que no era real, calia parlar amb els nostres personatges. Per això, els vam preparar una entrevista amb preguntes personals, professionals i d’opinió; i ens vam posar en contacte amb ells i elles, o per correu electrònic o cara a cara. Un cop vam tenir les respostes dels personatges ens vam adonar que la majoria de coses que havíem pensat no eren veritat i, que en realitat, eren prejudicis. A partir d’aquí vam fer recerca d’informació sobre temes relacionats amb els diferents personatges, com per exemple el lloc d’origen, la cultura, gastronomia… Per compartir amb els companys el nostre personatge vam elaborar un powerpoint explicant les dades personals i els motius pels quals viuen a Vic.
Per tancar el projecte vam parlar sobre què havíem après, per exemple, què és un prejudici i que no se n’han de tenir en funció de l’aparença de la persona, del color de la pell, de la cultura, de la nacionalitat… Hem après també diferents aspectes de les cultures com gastronomia, costums, tradicions… també hem après les diferències entre turista, immigrant i refugiat… I un munt de coses més! Després vam elaborar unes conclusions, com són que al principi creiem que tots els immigrants venen aquí perquè són pobres, perquè no tenen feina, menjar, diners, roba… o també en funció de com era el personatge i com anava vestit dèiem que feia unes feines menys qualificades, entre d’altres. Ara hem après que això no és així.
També vam debatre perquè fem prejudicis. Sovint per desconeixença, perquè generalitzem, perquè hi ha coses que en la nostra cultura i societat les fem diferents, etc. I, finalment, el més important, com podem evitar fer prejudicis. Algunes idees que vam parlar són: tenir més empatia amb els altres, intentar conèixer més a l’altre, conscienciar a la societat que tots som iguals, intentar transformar la nostra visió negativa a positiva…
El que més ens ha agradat del projecte és la col·laboració dels personatges, aprendre què són els prejudicis i què és l’empatia. Estem contents perquè hem pogut conèixer noves persones i compartir el final del projecte amb els que han pogut venir, entre ells el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani. Tot i això hem de reconèixer que ahir abans de la presentació final estàvem molt nerviosos! Ara però podem dir que estem molt satisfets amb la feina que vam fer, amb com va anar l’exposició final davant de tots els personatges que hi van poder assistir, amb tot el que hem après i finalment perquè tot ens va sortir molt bé i tothom ens ha felicitat!